Kazan Bakım ve Revizyonları
06 Mayıs 2020
Kazan Yıllık Bakımları
Kazanlarda önemli olan enerjiyi az maliyetle üretip, doğru kullanmaktır. İşletmelerde yakıt maliyetleri en önemli gider kalemidir. Ülkemizde enerjinin dışa bağlı olduğu düşünülürse enerji maliyetinin çok daha önemli olduğu anlaşılmaktadır.
Enerjinin üretilmesi ve doğru kullanılması açısından kazan yıllık bakımları çok önemlidir. Kazan yıllık bakımları hem kazan ömrü, hem de diğer ekipmanların ömrü açısından da çok önemlidir.
Kazan yıllık bakımı yapıldığında çalışan sistemin emniyet tedbirini de almış oluruz. Normal rejimde çalışan kazanda her an arızalar meydana gelebilir. Bunların başında conta patlamaları, külhan çökmeleri, ekipman arızaları gelmektedir. Çalışan kazanda contanın patlaması, kazan içerisindeki buharın tamamının boşalmadan müdahale edilmemesi demektir. Bu da maliyetli bir şekilde üretilen buharın boşa atılması anlamına gelir. Ayrıca prosesin buhar ihtiyacının karşılanmaması sebebiyle üretimin durması anlamına gelir.
Kazan yıllık bakımlarında kazanlara ait adam delikleri ve el delikleri açılarak kazanın su tarafında biriken kireç ve çamur tabakası temizlenir. Tabakanın temizlenmemesi verim kaybına (her 1 mm. tabaka %3 verim kaybı) neden olmaktadır. Bunun sebebi kazan içerisinde yanan alevin suya nüfus etmeden kireç tabakasını ısıtmasıdır. Alev kireç tabakası ısıtıldıktan sonra kalan enerjiyi suya verecektir. Bu da aynı enerjiyi elde etmek için daha fazla yakıtın yanması anlamına gelir.
Ayrıca yıllık bakımlarda kazan ekipmanlarına yapılacak müdahale, uzun vadede çıkabilecek daha maliyetli arızalardan da işletmeleri korumaktadır.
Kazan bakım çalışmasında farklı noktalardan kazanın sac kalınlıkları ölçülerek korozyon testleri yapılmaktadır. Kazan bakımında, kazan üzerinde yer alan bütün otomasyon cihazlarının kontrolleri, temizlikleri ve kalibrasyonları yapılmaktadır.
Sıvı ve gaz yakıtlı kazanlarda yanmayı sağlayan brülörlerin bakımları da periyodik kazan bakım işlemlerimiz kapsamındadır. Brülör bakımında; Brülörlerin namlusu sökülerek, ateşleme ve iyonizasyon elektrotlarının temizlikleri yapılır. Yanma başlıkları temizlenir ve fan kontrolü yapılır. Gaz hattı genel kaçak kontrolü yapılarak, hava gaz karışımı kontrol edilir. Daha sonra brülörler çalıştırılarak baca gazı emisyon ölçümü yapılır ve ölçüm sonuçları ilgiliye teslim edilir. Brülör bakımlarının özellikle yaz ve kış aylarına girerken yılda en az 2 defa yaptırılması gerekmektedir.
Kazan Revizyonları
Endüstriyel kazanlarda gerek işletme şartlarından, gerek bakımların zamanında yapılmamasından, gerekse kullanım hatalarından dolayı deformasyonlar oluşmaktadır. Bunların başında boru delinmeleri, ayna çatlakları gelmektedir. Bu durumlarda kazan değiştirmek yerine daha uygun maliyetlerde kazan revizyonu tercih edilerek onarımlar yapılabilmektedir. Alev duman borularının değişimi, ön-arka-iç aynaların değişimi, kazan kapaklarının değişimi, külhan ve cehennemlik değişimleri uzman ekiplerce tadilatı yapılıp, hidrostatik teste tabi tutularak sağlıklı bir şekilde işletmelere teslim edilebilir.
Buhar kazanı boruları birkaç sebepten dolayı delinebilir:
- Suyun içerisinde çözünmüş halde oksijen, karbondioksit gibi korozif gazlar bulunur. Yüksek sıcaklıkta suyun içerisindeki bu gazlar sudan ayrışır ve ısı transfer yüzeylerinde biriken kirecin içine hapsolur. Kireç tabakasının içinde hapsolan oksijen demirle sürekli temas halinde kalır ve bu durum kazan borularında pas oluşumuna sebebiyet vererek oksijen korozyonundan dolayı delinmelere sebep olur.
- Kazan içindeki su ısınıp buharlaşmaya başladığı zaman suyun içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum, silisyum gibi maddelerin bir kısmı kazanın dibine çöker ve ısı transferinin olduğu yüzeye yapışıp sertleşir. Kışır olarak adlandırdığımız bu kireç tabakası ısı transferini engelleyerek hem boruların yüksek ısıl gerilime maruz kalmasına hem de kazan veriminin ciddi oranda düşmesine neden olur. Yüksek ısıl gerilime maruz kalan kazan sacı ve borularda daha hızlı bir metal yorulması olacak ve demir özelliğini daha hızlı yitirecektir.
- Kazan imalatı esnasında kullanım şartlarına uygun olmayan kalitede boruların kullanılmasıyla borular kısa vadede yıpranarak delinebilmektedir.
Kazan boruları değiştirilirken; ayna üzerinde tekniğine uygun bir şekilde kesilip aynaya zarar vermeden çıkarılmalıdır. Kesim sonrası ayna yüzeyinde ve boru deliklerinin iç çeperinde oluşan çapaklar taşlama yapılarak temizlenir ve alev duman boruları çıkarıldıktan sonra kazanın iç kısmında oluşan kireç ve çamur birikintisi tazyikli su ile temizlenir. Daha sonra özel kazan boruları yerleştirilerek mukavemeti yüksek elektrot ile borular tek tek kaynatılır kaynak işlemi bittikten sonra kazan hidrostatik teste alınarak kaçak kontrolü yapılır ve müşteriye teslim edilir.